Werfpad 8H

5212 VJ 's-Hertogenbosch

info@leefstijlcoachingdenbosch.nl

Mail ons voor een afspraak

De regenboog op je bord

Het is belangrijk om gevarieerd te eten. We denken dan vaak aan pasta, rijst of aardappels en in die basis variëren. Een enkeling varieert in bereidingswijze en denkt na over rauw, gewokt of gekookt. Vandaag ga je kennis maken met kleurrijk eten en misschien is dat voor jou wel dé manier om te variëren!

Kleur is gezond

Wist je dat de kleur van een voedingsmiddel je iets kan vertellen over de stoffen die erin zitten? Elke kleur brengt zo zijn eigen gezondheidsvoordelen mee. Zo werken de paarse kleurstoffen uit bv bessen en rode kool als anti-oxidant: een stofje wat je lichaam nodig heeft om zich te wapenen tegen celschade. Groene bladgroentes bevatten veel B-vitamines en oranje heb je nodig voor je vitamine A. Het rood uit bv tomaten en grapefruit en wijst op lycopeen en die stof zou mogelijk beschermend kunnen werken tegen bepaalde kankersoorten en heeft een gunstig effect op het cholesterol. 

De regenboog op je bord

Veel kleur in je dag is dus gezond. En om te weten hoeveel kleur jouw dag heeft, kun je eens een weekje bijhouden of je alle kleuren in je dag hebt zitten. Ik heb daarom een handig schema voor je gemaakt. Elke dag eet je uit het schema uit elke kleurgroep minimaal 1 product. Alle kleuren gehad? Goed bezig! Mis je nog een kleur dan heb je zo een handig overzicht van wat je nog toe kunt voegen. Je vindt het schema hier: Regenboog-eten. Print het uit, hang op de koelkast en kies voor iedere dag een ander markeringskleurtje. Zo heb je aan het einde van de week een mooi gekleurd overzicht van jouw regenboogweek. Mis je producten? Vul ze gewoon aan.

Een stapje verder

Als je dit zo een week of 2 doet, zal je waarschijnlijk opvallen dat je regelmatig dezelfde producten eet. Een leuke uitdaging kan dan zijn om met jezelf af te spreken een product niet vaker dan 2x per week te eten. Je kunt eens kijken of je dat product kunt vervangen door iets van dezelfde kleur. Zo houdt je alle kleuren en varieer je nog meer!