Werfpad 8H

5212 VJ 's-Hertogenbosch

info@leefstijlcoachingdenbosch.nl

Mail ons voor een afspraak

CooLe tips

Tip #17

Ilse heeft een tip voor nachtelijke piekeraars én een oefening om thuis te doen.

Ben jij een slechte slaper? Gebruik je de nacht om oplossingen te bedenken voor de Coronacrisis? Om je zorgen te maken over de gezondheid van je ouders? Of je over een paar weken nog wel voldoende inkomen hebt? Of je nog voor je personeel kunt zorgen? Of de school een veilige omgeving is voor je kinderen op dit moment?

Stress zorgt voor slecht slapen en slecht slapen zorgt voor stress. Ongemerkt houd je zo het cirkeltje in stand. Je lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en gebruikt de nacht om, onder andere, je immuunsysteem te herstellen en je hormonen weer in balans te brengen. Dat weet je natuurlijk al lang. Maar dat piekeren gebeurt toch. Je brein springt aan in de nacht en blijft, als het tegenzit, uren actief met allerlei gedachtes. Niet te stoppen.
 
In tijden van onzekerheid gaan veel mensen in hun hoofd zitten. Je bent op zoek naar houvast en denkt dat je gedachten je daarbij verder helpen. Op zich geen verkeerde gedachtengang, alleen is het niet handig dit in de nacht te doen.
 
Heb je al eens gedacht aan een piekeruurtje overdag? Een uur ergens op de dag op een moment dat het jou uitkomt, waarin je je helemaal suf mag denken over de problemen waar je mee worstelt. Door een piekeruurtje in te plannen, laat je je brein zien dat je je gedachten zeker wel serieus neemt maar dan wel graag op een door jou besloten tijdstip. 
 
Een oefening die je in dit uur kunt doen is de volgende:
 
Neem een stapeltje post-its en zorg voor een uurtje tijd. Bedenk je goed: dit lijkt veel maar als het je vannacht helpt om door te slapen, heb je dat uur natuurlijk zo terugverdiend. Haal de problemen die spelen naar je hoofd en noteer alle gedachtes die ermee te maken hebben. Elk op een ander briefje en plak de briefjes ergens op. Bijvoorbeeld een muur, de televisie, de bank. Je brein produceert enorm veel gedachtes dus dat schiet wel op. Doe dit een minuut of 10-15. Kijk eens naar dat wat je brein geproduceerd heeft. Wat daarvan is serieus te nemen en moet nog verder uitgedacht worden? Laat dat hangen. Wat is rotzooi en ligt buiten je macht om er NU iets aan te veranderen? Hang dat op een andere plek. Ga verder met de briefjes die nog hangen en waar je nog op door wilt denken of met een ander probleem. Welke gedachtes zijn er nog meer? Het is namelijk nooit klaar. Gebruik je laatste 10 minuten voor de samenvatting van de dag. Gooi alle briefjes waar je NU niets aan kunt veranderen weg. Grote prop van maken, huppekee in de prullenbak. Alles waar je NU iets mee wilt en kunt pak je op en werk je af. Meteen.
 
Laat ik duidelijk zijn: gedachten laten zich niet beperken tot een afgesproken piekeruurtje. Maar wat je wel kunt doen, is heel vriendelijk tegen je brein zeggen dat het te vroeg is. Dat er nu geen tijd is voor deze gedachtes. Dat het vandaag of morgen tussen 17 en 18 uur uitgebreid de tijd krijgt (of welke tijd je dan ook ingepland hebt). Dat je er dan helemaal klaar voor zit en het los mag. Dan mag het weer terugkomen en krijgt het probleem alle aandacht die het verdient. Maar nu mag je gaan slapen.