CooLe tips
Tip #22
In deze tip neemt Margaret je mee in de magie van kleine veranderingen:
Kleine veranderingen, zo eenvoudig kan het zijn:
Waarom uit je oude ongezonde gewoonte stappen moeilijk is? Eigenlijk heel simpel, ‘gewoonten’ (het woord zegt het al), we doen het ‘gewoon’ zonder erover na te denken, het kost geen energie, vaak is het makkelijk of routine, gekoppeld aan andere patronen én we weten wat het oplevert. Meestal ‘korte termijn geluk’ en vaak ontevredenheid op langere termijn, maar dit natuurlijk geheel terzijde 😉
Als je ongezonde gewoonten je in de weg zitten en je wilt nieuwe gezonde patronen aanleren is dit vaak moeilijker dan je denkt, meestal omdat bovenstaande gewoonte ‘gewoon’ te makkelijk en te verleidelijk zijn. Voordat je het weet doe je weer wat je altijd deed. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de corona-afstands-regel. Hoe moeilijk is het mensen die je goed kent niet meer te begroeten met het geven van een hand, kus of knuffel maar op afstand ‘hoi’ te zeggen…
Maar stel, je hebt ondertussen duidelijk wat je wilt bereiken, jouw doel. Je weet ook welke gedrag jou gaat helpen dit te bereiken. Hoe het jou gaat lukken dit op te pakken? Laten we leren van ons ‘gewoonte gedrag’!
1 Maak gewenst gedrag makkelijk:
- Gebruik tenminste 3 ‘triggers’, d.w.z. maak het zichtbaar, gebruik alarmsignalen, zet het in je agenda, op de kalender, gebruik post-its, spreek af met iemand, maak een app groep met andere(n), gebruik je CooL werkboekje om aantekeningen te maken. Bijvoorbeeld: fruit/snack groente op het aanrecht of de tafel, je work-out matje in het zicht, je loopschoenen klaar om in te stappen, een signaal op je telefoon om je te herinneren.
- Koppel aan bestaand gedrag. Maak dit zo concreet mogelijk; als ik moet plassen gebruik ik de wc op een andere verdieping, als ik mijn tandenpoets doe ik dat op één been, als ik koffie pak drink ik ervoor een glas water, als ik naar de winkel ga maak ik een boodschappenlijst, bij het eten heb ik altijd iets van groenten of na het eten ga ik standaard 15 minuten lopen
- Maak het aantrekkelijk, wat gaat dít je nú opleveren. Realiseer je bijvoorbeeld dat je er trots over voelt, tevreden of voldaan, bedenk dat je weer een paar ‘stappen’ kunt afvinken, dat je ontspanning gaat ervaren of dat je je energie erna weer voelt stromen.
2 Begin klein:
Start met een eenvoudige, kleine eerste stap, een waarvan je weet dat je deze moeiteloos en met zekerheid kunt zetten. Klein en makkelijk! Bijvoorbeeld: kort boodschappenbriefje met een paar gezonde producten erop, je matje klaar leggen en er al eens op gaan liggen, (de week erop ga je er op liggen en beweeg je al eens een keer je grote teen), elke dag 1 stuk fruit, elke dag één wortel of tomaat, elke ochtend je loopschoenen aantrekken, één gezond tussendoortje per dag, 5 minuten eerder naar bed.
3 Vier je successen!
Veel gedragsdeskundigen zijn het over één ding eens, ‘gedrag dat wordt beloond, wordt herhaald’. Het belangrijkste element bij het trainen van nieuwe gewoontes; hoe sterk de handeling wordt beloond. Hierbij is het belangrijk dat de beloning meteen volgt op dit nieuwe gedrag. Alleen wanneer je positieve emoties ervaart tijdens, of meteen na gedrag wordt dit gedrag ook een gewoonte (dus niet die weegschaal na verloop van tijd!). Vier dus die stapjes, elke keer als iets heel kleins gelukt is! Koppel een beloning aan je gewenste gedrag, dus zeg tegen jezelf: ‘goed gedaan!’, steek je duim naar jezelf op, geef jezelf een knuffel of gun jezelf even een kleine pauze met een boek of een puzzel. Plak desnoods een sticker, verzin iets wat bij jou past.
VIER DIE SUCCESJES 😉
Natuurlijk heb ik bovenstaande niet zelfverzonnen, gedragsexperts zoals Brian J. Fogg, Ben Tiggelaar en James Clear hebben mij geïnspireerd.