Werfpad 8H

5212 VJ 's-Hertogenbosch

info@leefstijlcoachingdenbosch.nl

Mail ons voor een afspraak

CooLe tips

Tip #8

Adem in, adem uit.

Het lijkt zo simpel. En dat is het eigenlijk ook want zeg nou zelf: is ademen iets waar je over nadenkt? Of veel mee bezig bent? De meeste mensen niet.

En dat vind ik jammer. Want je kunt zoveel leren van je ademhaling. Beter nog: je kunt je ademhaling heel goed inzetten als je iets wilt doen aan je leefstijl. Hoe dat zit? Lees ff verder.

Je ademhaling is verbonden aan je zenuwstelsel en wel aan het autonome deel. Dat is het deel waar jij geen invloed op hebt. Daarom adem je als je slaapt. Wel zo handig. Maar de grap van ademhaling is dat je je adem kunt beïnvloeden. En zo dus invloed kunt uitoefenen op je zenuwstelsel. Waarom zou je dat willen?

Je autonome zenuwstelsel heeft een gas- en een rempedaal. Je gaspedaal zorgt voor actie. En wel die actie waar je niet over na hoeft te denken. Dus dat je je vingers wegtrekt als je een hete pan aanraakt. Maar ook dat je hartslag omhoog gaat als je ergens van schrikt. Dat je je gestresst voelt als je je mailbox opent en er 100 mailtjes staan met rode vlaggetjes. En hier komt je ademhaling om de hoek kijken. Want wat doet je ademhaling in dat soort actiemomenten? Juist: hij wordt kort, snel en gaat lekker hoog in je borst zitten. En als er vaak actie is op een dag (lees: stress) dan ga je dus vanzelf kort, hoog ademen en houd je je stressgevoel in stand.

En hier komt je rempedaal in beeld. We remmen te weinig: we gaan maar door en we vinden dat dat allemaal maar moet kunnen. Vaak weten we ook niet goed hoe we onszelf af kunnen remmen of denken we dat dat heel ingewikkeld is. Maar zoals je je gaspedaal altijd bij je hebt, heb je je rempedaal ook altijd bij je.

Met je ademhalingen je je rempedaal beïnvloeden. Terwijl je meestal geen controle hebt over je ademhaling die versnelt en hoog gaat zitten bij een stresssituatie, kun je die stresssituatie herstellen door heel bewust naar je ademhaling toe te gaan. Je uitademing is namelijk je rempedaal, tijdens je uitademing herstelt je lichaam. Komt het tot rust. Dat herken je vast: “hèhè, even lekker zitten”. Dus als je wat meer ruimte kunt geven aan je uitademing, breng je je lichaam wat vaker tot rust en krijgt stress minder ruimte.

Neem op een dag eens wat vaker de tijd om stil te staan bij je ademhaling. Geef jezelf de ruimte om je rempedaal te leren kennen. Dat kun je doen door je ademhaling te tellen. Tel het aantal tellen dat je inademing duurt en maak je uitademing 1 tel langer. Dan ben je al even aan het afremmen. Koppel dat aan een ding wat je een paar keer per dag doet. Bijvoorbeeld: plassen, de hond uitlaten, koffie drinken, Facebook openen (of verzin zelf je moment) en je hebt een structuur te pakken waarin je een paar keer per dag even met je ademhaling bezig bent.

Adem in, adem uit. En maak je uitademing 1 tel langer dan je inademing.

Adem zo met kleine stapjes je leven naar meer rust.

Groetjes,
Ilse

CooLe tip #8