Werfpad 8H

5212 VJ 's-Hertogenbosch

info@leefstijlcoachingdenbosch.nl

Mail ons voor een afspraak

Nationaal Obesitas symposium 2020

Vrijdag 6 maart 2020 was het 2de Nationale Obesitas Symposium in Rotterdam. Een dag waarop er vanuit allerlei vakgebieden en invalshoeken over deze chronische ziekte werd verteld. Hans en Susan waren vanuit Leefstijlcoaching Den Bosch aanwezig op deze dag om hun kennis op te frissen en nieuwe dingen te leren. Hans deelt met jullie het belangrijkste inzicht dat hij kreeg tijdens deze dag.

“Obesitas is een zeer complexe chronische ziekte. Naast te veel eten en te weinig bewegen zijn ook stress, slaaptekort, medicijngebruik en hormonale en genetische factoren belangrijke oorzaken. Echter, tijdens dit symposium is daar voor mij een extra factor bijgekomen. Prof. Jeroen de Waal, onderzoeker, en ervaringsdeskundige Tatjana Almuli, schrijfster van het boek ‘Knap voor een dik meisje’, hebben in hun lezingen de impact van onze maatschappij op obesitas helder geïllustreerd.

We leven namelijk in een maatschappij die neerkijkt op mensen met overgewicht. Als ze op straat een ijsje eten of gezellig met vrienden op het terras zitten, kijken mensen al snel zo van: ‘zie je wel, eigen schuld dat je dik bent’. Dit is uiterst kwetsend en werkt emotie-eten in de hand. Obesitas blijkt bij een grote groep mensen niet zozeer voort te komen uit gebrek aan geld of kennis maar vooral door dit sociaal stigma. Dit kan uitmonden in wegkruipen vanuit schaamte en het gevoel niet serieus genomen te worden of in verzet gaan: afzetten tegen het idee dat gezond eten beter zou zijn. “Jullie bepalen niet wat ik wel of niet mag eten”. Zo houden we met de hele maatschappij het probleem in stand.

Voor de aanpak van overgewicht werd de GLI (Gecombineerde Leefstijl Interventie) waar ook het CooL-programma onder valt, vele malen aangehaald als belangrijkste interventie. Middels gedragsverandering kunnen de negatieve gezondheidseffecten van overgewicht in grote mate beïnvloed worden. Door in te zetten op langdurige begeleiding (een CooL-traject duurt 2 jaar) en kleine stappen in verandering van gedrag op het gebied van beweging, voeding, ontspanning, slaap en patronen valt er veel te winnen. Veel deelnemers voelen zich energieker, gezonder en ervaren een meer positieve blik naar zichzelf dankzij dit traject.”

Ben je nieuwsgierig of het CooL-traject iets voor je is? Lees dan eens verder op onze info pagina over CooL. Je kunt ook contact met ons opnemen via het contactformulier. Dan bellen we je zo spoedig mogelijk!