Werfpad 8H

5212 VJ 's-Hertogenbosch

info@leefstijlcoachingdenbosch.nl

Mail ons voor een afspraak

Van binnenmens naar buitenmens: 5 redenen om wat vaker de deur uit te stappen

Tekst: Ilse Staps
Foto:  
Doug Kelley via Unsplash

Van binnenmens naar buitenmens: 5 redenen om wat vaker de deur uit te stappen

Volgens een internationaal onderzoek van onderzoeksbureau YouGov in opdracht van VELUX brengen wij Nederlanders gemiddeld 90% van hun dag binnen door. Dat is ruim 21 uur! Al dat binnenzitten zorgt voor problemen: de binnenlucht is vaak veel slechter dan we denken. Een uurtje extra buitenlucht levert enorm veel voordelen op voor je gezondheid. Hieronder vind je vijf belangrijke redenen om je schoenen aan te doen en een frisse neus te halen.

1. Buitenlucht is stukken gezonder dan binnenlucht

De lucht binnen kan tot wel vijf keer meer verontreiniging bevatten dan de lucht buiten en veel mensen weten dat niet. “We denken vaak eerder aan vervuilende fabrieken of drukke snelwegen”, zegt Philomena Bluyssen, hoogleraar Indoor Environment bij de Technische Universiteit Delft. “Wat de meeste mensen niet beseffen, is dat ook bepaalde vervuilende, ziekmakende stoffen in alledaagse huishoudelijke voorwerpen de luchtkwaliteit binnenshuis kunnen verslechteren. Voorbeelden zijn schoonmaakmiddelen, plastic speelgoed, meubilair en bouwmaterialen.” Ook veel alledaagse activiteiten – koken, schoonmaken, douchen, de was drogen, kaarsen branden en zelfs printen – beïnvloeden de luchtkwaliteit in huis. “Daarnaast speelt ventilatie natuurlijk een belangrijke rol,” aldus Bluyssen.

2. Buiten zijn herstelt je relatie met de natuur

Van groen om je heen word je vanzelf rustig. De meeste mensen zullen dit wel herkennen. Een groene omgeving draagt bij aan psychisch herstel na stress of geestelijke vermoeidheid volgens dit onderzoek. Een wandeling door een drukke stad of een afspraak in een café draagt niet bij aan herstel: een bankje in het park wel. We zijn niet gemaakt voor de stad met al zijn prikkels, uitlaatgassen en beton. Wandel eens wat vaker naar dat bankje in het park dus! Of wandel mee met onze leefstijlcoach Susan. Onderaan dit artikel lees je er meer over.

3. Verse zuurstof zuivert je lichaam

Je lichaam is afhankelijk van zuurstof. Zonder zuurstof hebben je cellen geen voeding en kunnen ze geen energie produceren. Met meer zuurstof kan het lichaam zijn werk beter doen én afvalstoffen makkelijker opruimen. Hoeveel zuurstof je iedere ademhaling binnenkrijgt is afhankelijk van je uitademing. Hoe dieper je uitademt, hoe meer lucht en dus zuurstof je weer kunt inademen. Denk daar maar aan als je op dat bankje in het park zit. Adem diep uit en vul je longen dan weer met frisse schone lucht.

4. Buitenlucht verbetert je humeur

We zijn gemaakt voor buitenlucht. We hebben niet altijd in huizen gewoond. Je kunt er dus vanuit gaan dat er processen in ons zijn die afhankelijk zijn van buitenlucht. Je biologische klok bijvoorbeeld. Die bepaalt je waak- en slaapritme. Maar ook je humeur blijkt afhankelijk te zijn van licht. Van teveel binnen zitten worden we somber. Misschien iets om mee te nemen in de winter: juist bij kortere dagen is het belangrijk om zoveel mogelijk daglicht mee te pikken.

5. Buiten beweeg je meer dan binnen

Eenvoudig buiten zijn spoort al aan tot beweging. Je moet toch naar dat park toe. Je gaat meestal niet naar buiten om alleen maar op dat bankje te zitten. Wandelen is ontzettend gezond. Je stimuleert je doorbloeding en verlaagt je stressniveau. Dat bleek uit een Frans onderzoek waarin deelnemers dagelijks dertig minuten in een bos mochten wandelden. Na iedere wandeling werd hun stresshormoon cortisol gemeten. Al na 3 wandelingen nam de hoeveelheid cortisol af en gaven de deelnemers aan tot rust te zijn gekomen.

Geïnspireerd? Leefstijlcoach Susan van Kempen gaat iedere laatste vrijdag van de maand aan de wandel en jij kunt met haar mee! Kijk hier voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *